Klassenfeestjes

Omdat iedereen erbij hoort

Project Klassenfeestjes

Het project ‘Inclusieve Klassenfeestjes’ is één van de projecten van het team Druk & Dwars: een samenwerking tussen De Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en zes gemeenten in de provincie Groningen.

feest

Waarom Klassenfeestjes?

Door ons werk met drukke en dwarse kinderen en hun ouders, merkten we dat kinderen die ‘anders’ zijn vaak sociaal buitengesloten worden. ‘Anders’ zijn kan komen door druk gedrag, maar ook doordat kinderen bijvoorbeeld uit een ander land komen, in een arm gezin opgroeien, of heel verlegen zijn. Wat de reden ook is, er niet bij horen is één van de ergste dingen die kinderen en hun ouders kan overkomen. Sommige kinderen krijgen bijvoorbeeld nooit een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Dat kan erg pijnlijk zijn. Daarom bedachten wij in samenwerking met Muziekschool Wim Venema het project ‘feestjes voor de hele klas’. Als een paar kinderen af en toe de hele klas uitnodigen voor hun feestje, dan zijn er geen kinderen meer die nooit een uitnodiging krijgen!

De do’s en don’ts

Met een subsidie van Stichting Kinderpostzegels hebben we een senior onderzoeker aan kunnen trekken die ervaringen van betrokken ouders, kinderen en leerkrachten verzamelt en op een rijtje zet wat wel en niet goed werkt bij het geven van een klassenfeest. De tips die hier uit voortvloeien worden gebundeld in een (digitaal) boek dat iedereen die een klassenfeest wil organiseren gratis kan downloaden.

Voorbeelden van tips die we op basis van ervaringen tot nog toe al kunnen geven zijn:

  • Zorg voor 1 volwassene per 6 kinderen
  • Zorg voor tenminste 1 volwassene met een EHBO diploma
  • Vermijd al te veel competitieve spelletjes
  • Neem altijd een droog setje kleren mee
Reacties

Ons project startte in oktober 2017 in samenwerking met basisschool het Anker te Zuidhorn en partycentrum De Halte in Niekerk. Er was veel media aandacht en zelfs het jeugdjournaal kwam filmen!

Op zondag 15 oktober was in het Jeugdjournaal te zien hoe groep 7 van Het Anker samen feest vierde. Het item kijkt u hier terug.

Ook het Dagblad van het Noorden, de Streekkrant, Westerkwartier, het Reformatorisch Dagblad, radio 1 en platform Het Kind besteedden aandacht aan het project. U kunt de diverse artikelen hier teruglezen.

Wilt u ook een klassenfeest organiseren?

Een feest voor de hele klas hoeft niet duur te zijn, zeker niet als twee of drie kinderen het samen doen.

Als u ons draaiboek met verzamelde tips wilt opvragen, dan kan dat via de website van Klassenfeestjes.