Project ‘Inclusieve Klassenfeestjes’ woensdag 11 oktober in het Jeugdjournaal!

Project ‘Inclusieve Klassenfeestjes’ woensdag 11 oktober in het Jeugdjournaal!

Kinderen met een diagnose ADHD en kinderen met druk en dwars gedrag liggen niet altijd even goed in de groep. Klasgenoten hebben soms moeite met het gedrag en ouders nodigen deze kinderen soms liever niet dan dan wel uit, voor speelafspraken of verjaardagsfeestjes. Sociale uitsluiting is één van de ergste dingen die een kind en zijn ouders kan overkomen, en verergert doorgaans de  problemen die er zijn. Het team van Druk & Dwars heeft daarom een project opgezet om sociale uitsluiting – van drukke kinderen, maar ook van kinderen met een handicap of taalproblemen of sociale problemen – tegen te gaan.

Een onopvallende en leuke manier om dit te doen is het organiseren en propageren van klassenfeestjes. Als sommige ouders en kinderen af en toe voor een verjaardag eens de hele klas uitnodigen, en er in elke klas jaarlijks één of twee van dat soort feestjes zijn, dan voorkomen we met z’n allen dat er kinderen zijn die nooit een uitnodiging krijgen.
Met een subsidie van Stichting Kinderpostzegels onderzoeken we wat de do’s en don’ts zijn bij klassenfeestjes en of ze effect hebben op de zogenoemde buitenbeentjes in een klas en op de klas in haar geheel. We doen dat door betrokkenen, zoals leerkrachten, te interviewen, en door de ervaringen van degenen die de feestjes in het kader van dit project geven te bundelen. Het uiteindelijke doel is dat er een gratis boek beschikbaar komt, met allerlei ideeën en tips voor ouders en kinderen die het wel wat lijkt om een keer de hele klas uit te nodigen.
Zondag 8 oktober was de aftrap van het project, met het eerste feestje in het kader van dit project in De Halte te Niekerk. Het was een groot succes en onder de gasten bevond zich ook het Jeugdjournaal dat woensdag 11 oktober in haar uitzending aandacht besteedt aan ons project. Voor een kort verslag van afgelopen zondag zie: facebook. Meer informatie over het project vindt u hier.
Druk&Dwars